Как да подкрепим нашите възрастни близки във времената на социална изолация

Как да подкрепим нашите възрастни близки във времената на социална изолация

Социалната изолация през последните два месеца дано ни е накарала да си спомним и помислим за нашите близки, познати и съседи в групата 70 плюс, тази група, която се оказа най-уязвима от вируса. Дано ни е накарала да „обуем техните обувки”, за да разберем те как се чувстват, когато ние в нашето забързано ежедневие нямаме възможност да се обадим по телефона или да се спрем да разменим по една дума или просто да кажем „Добър ден” на хората 70 плюс около нас.

Ние предпочитаме да ги наричаме възрастни или примерно 70 плюс, тъй като повечето от тях още се чувстват и са работещи, независими и енергични.

Ние вярваме, че като техни близки или като общество следва да поддържаме този дух, като по-често общуваме с тях и създаваме усещане за значимост и пълноценност.

Ако не го направим, ще ги превърнем в стари, уморени, болни хора, които кротко чакат своя край. Може би нямаме време да си дадем сметка, че на възрастните хора им става все по-трудно да поддържат социален живот, поради икономически и здравословни причини. А може би и се уморяват да доказват на по-младите, че още могат да бъдат полезни.

Какво може да спрем да правим в нашето общуване с възрастните?

  1. Да спрем да им повтаряме, че са стари и не могат вече да извършват различни дейности!
  2. Да спрем да им повтаряме, че трябва да си почиват повече!
  3. Да спрем да им казваме да не ни поучават повече! Те го правят, защото ни обичат!
  4. Да спрем да правим физиономии на отегчение, когато ни разказват поредния епизод на сериала им! Гледането на телевизия все пак поддържа функционирането на мозъка при възрастните и намалява риска от деменции!

Какво може да направим?

  1. Да им помагаме да водят социален живот – среща с приятели, културно събитие, разходка!
  2. Да им купуваме вестник, кръстословици или судоко!
  3. Да им предлагаме да се обучават за работа с новите технологии, да ще има първоначално съпротива, но не трябва да се отказваме!

И тъй като осъзнаваме, че това е трудно в нашето забързано ежедневие, което включва работа, деца, усвояване на учебен материал и много други задължения, Ви препоръчваме да се обърнете към нас и нашите социални асистенти. 

Ние ще придружим вашия близък да се срещне с приятели, заедно ще напазаруваме и ще обсъдим сюжета на сериала. Ще ви отменим в домакинството и ежедневните рутинни неща, за да имате вие време да поговорите с вашите близки, да се поучите от техния опит или просто да им разкажете за последните пакости на любимите им внуци.

lichnosten institut

Leave a Reply