Hogewey – холандското село за пациенти с Алцхаймер

Hogewey – холандското село за пациенти с Алцхаймер

В света, случай на деменция се диагностицира на всеки 3 секунди и поради застаряването на населението това заболяване е във възход. 

В община Weesp, близо до Амстердам, се намира село Hogewey.

На пръв поглед изглежда като всяко друго селце, с магазини, ресторанти и дори кино. Има апартаменти, заобикалени от красив вътрешен двор с езера, жив плет, бликащи фонтани, живи сезонни цветя и пейки, идеални за наслада на слънчев следобед. 

Идеята за Hogeway се ражда преди около 23 години по идея на Ивон ван Амеронген медицинска сестра в старчески дом.

Защо старческите домове трябва да бъдат само тъжна глава от живота, която предшества края?„- разсъждавала тя.

Тогава, заедно с някои свои колеги решила да започне да развива своя идея за село за настаняване на възрастни хора със сенилна деменция и я изпраща като предложение до холандското правителство. Идеята е приета и правителството предоставя 1,5 хектара земя за ползване и финансира разходите за Хогеуей с 25 милиона евро. 

Въпреки че разходите за пациентите не са евтини има дълъг списък желаещи за настаняване.

Разходите за всеки гост са оценени на около 10 хиляди евро на месец. Семействата заплащат дял, изчислен въз основа на доходите, а останалата част се покрива изцяло от субсидии от държавата.

Гражданите на Hogeway живеят в 23 прекрасни еднофамилни охранявани вили, настанени от 6 до 8 души, а всяка стая е обзаведена с мебели на пациентите, за да завърши илюзията, че все още са в собствения си дом. 

Те сами избират къде и как да прекарат дните: някои в зоната, оборудвана за рисуване, някои слушат музика, някои се занимават с дърводелство или играят шах, посещават фитнеса или параклиса. 

Вътре в магазините, включително седмичния пазар не циркулират пари. Жителите получават карта, която симулира тази за банкомат, но реално всичко покупки всъщност са включени в цената на хоспитализацията.

Това, което ни остава, е ценния живот, който сме живели и който все още искаме да живеем. Нищо повече, нищо по-малко”.

Така е и мотото на Hogewey’s Dementia Village официално открито през 2007 г.

Денонощната помощ е гарантирана от 240 „селяни“, които всъщност са гериатрични сестри и здравни работници, облечени в цивилни дрехи. Персоналът се грижи за всичко, от кухнята до организирането на асистиращи дейности в личните грижи и при прилагането на лекарства. Целият персонал в селото, включително администрацията, е специализиран в управлението и грижите за хора с деменция.

Следователно Hogewey не създава паралелен и фиктивен свят, а много сериозна здравна реалност, насочена към лечение на сенилна деменция чрез социална интеграция. Ключовата дума е: нормалност.

Цената на изграждането на общността, финансирана от холандското правителство, е над 20 милиона евро. Жителите плащат около 4500 евро на месец и има дълъг списък с чакащи. Средното време на престой на жителите е три години. Всяка година центърът има тридесет нови приема.

lichnosten institut

Leave a Reply